Θεραπεία περιοδοντίτιδας

Η περιοδοντίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια μέσα στο φατνίο, που δε πρέπει να αγνοούμε, καθώς είναι η βασική αιτία απώλειας των δοντιών μας.
Θεραπεία περιοδοντίτιδας

Η περιοδοντίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια μέσα στο φατνίο, που δε πρέπει να αγνοούμε, καθώς είναι η βασική αιτία απώλειας των δοντιών μας. Η μη αντιμετώπισή της μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα τα οποία χωρίζονται σε 4 στάδια:

  1. Ουλίτιδα. Πρώιμο στάδιο φλεγμονής με ερεθισμένα ούλα που αιμοραγούν. Είναι αναστρέψιμη με καλή στοματική υγιεινή στο σπίτι και καθαρισμό δοντιών στο οδοντιατρειο.
  2. Αρχόμενη περιοδοντίτιδα. Τα ούλα είναι πλέον πολύ χαλαρά και παρατηρείται οστική απώλεια. Η αιμορραγία είναι πιο έντονη και έχουμε κακοσμία. Η αντιμετώπιση της γίνεται με ριζικές αποξέσεις στον οδοντίατρο και άριστη στοματική υγιεινή στο σπίτι.
  3. Μέτρια περιοδοντίτιδα. Οι ρίζες των δοντιών είναι εκτεθειμένες καθώς τα ούλα έχουν υποχωρήσει, παρατηρείται κινητικότητα στα δόντια. Απαραίτητη είναι η περιοδοντική θεραπεία, χειρουργική ή μη.
  4. Προχωρημένη περιοδοντίτιδα. Το τελευταίο στάδιο που οδηγεί συνήθως στην απώλεια των δοντιών.

Η θεραπεία μπορεί να είναι μη χειρουργική σε πιο ήπιες καταστάσεις ή χειρουργική, ανάλογα με την έκταση και τη σοβαρότητα της βλάβης.

Μη χειρουργική θεραπεία για την ήπια περιοδοντίτιδα

Καθαρισμός και βαθιές ριζικές αποξέσεις

Γίνεται  τοπική αναισθησία στον ασθενή και συνήθως ολοκληρώνουμε τη θεραπεία σε 2 με 4 συνεδρίες. Στην κλινική μας απομακρύνουμε την πέτρα και τα βακτήρια βαθιά κάτω από τη γραμμή των ούλων, λειαίνουμε επίσης τις ρίζες των δοντιών ώστε να αποτραπεί η συσσώρευση περαιτέρω πλάκας και βακτηρίων. Είναι σημαντικό να κάνουμε επανέλεγχο μετά από ένα μήνα για να επανεξετάσουμε τα ούλα και να δούμε πόσο καλά λειτούργησε η θεραπεία.

Συχνά δίνουμε αντιβιοτικά από το στόμα ή μπορεί να κάνουμε τοπική εφαρμογή κάτω από τα ούλα ώστε να δράσουμε στοχευμένα.

Χειρουργική θεραπεία για τη μέτρια έως σοβαρή περιοδοντίτιδα

Η επιλογή της χειρουργικής αντιμετώπισης της περιοδοντίτιδας περιλαμβάνει διάφορες τεχνικές ανάλογα με το πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε:

Χειρουργική θεραπεία με κρημνό

Ο χειρουργός οδοντίατρος ή ο περιοδοντολόγος κάνει μια τομή κατά μήκος της γραμμής των ούλων και τα ανασηκώνει προσωρινά. Έτσι έχει πρόσβαση στις ρίζες των δοντιών καθώς και στο οστό που τις περιβάλλει ώστε να μπορεί να καθαρίσει σχολαστικά τις περιοχές που έχουν προσβληθεί.

Οστικά μοσχεύματα

Ενδείκνυνται σε περίπτωση που παρατηρηθεί μεγάλη οστική απώλεια. Ο στόχος είναι να μειωθεί ο κίνδυνος μελλοντικής μόλυνσης και απώλειας δοντιών.

Ουλικά μοσχεύματα

Καλύπτονται οι εκτεθειμένες ρίζες των δοντιών με ουλικό μόσχευμα. Έτσι βελτιώνεται η εμφάνιση του χαμόγελου και μειώνεται ο κίνδυνος υποτροπής.

Κατευθυνόμενη ιστική αναγέννηση

Χειρουργική επέμβαση που συνδυάζει την τοποθέτηση οστικών μοσχευμάτων και βιοσυμβατών μεμβρανών ώστε να πετύχουμε ένα προστατευμένο περιβάλλον για την ανάπτυξη νέων υγιών ιστών.

Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP)

Το PRP είναι ένα παρασκεύασμα από αιμοπετάλια και αυξητικούς παράγοντες που βοηθά σημαντικά στην επούλωση και στην αναγέννησή των ιστών.

Όποιο και αν αποφασιστεί για σχέδιο θεραπείας, μη ξεχνάτε πως η σχολαστική και τακτική καθημερινή στοματική υγιεινή θα παίξει πρωταρχικό ρόλο στη συντήρηση του αποτελέσματος.

Μοίρασέ το:

Κλείστε ραντεβού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εξαγωγή εγκλείστων

Οι φρονιμίτες ή αλλιώς 3οι Γομφίοι ή σοφρωνιστήρες, είναι τα τελευταία δόντια που ανατέλλουν στο στόμα μας και αυτό συμβαίνει συνήθως μεταξύ των 17 και 25 ετών και η αφαίρεση τους είναι κάτι που απασχολεί συχνά τους έφηβους ασθενείς.

Εξαγωγή

Σε περιπτώσεις που το δόντι έχει υποστεί σοβαρή βλάβη και δεν είναι εφικτή η αποκατάσταση του, η εξαγωγή είναι η λύση εκλογής.

Ανώδυνη ενδοδοντία (Απονεύρωση)

Η ανώδυνη θεραπεία (ή αλλιώς απονεύρωση) των ριζικών σωλήνων, απαλλάσσει τον ασθενή από το αίσθημα του πόνου εξαλείφοντας τη μόλυνση από το εσωτερικό του δοντιού με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υποτροπιάσει.

Θεραπεία ουλίτιδας

Η ουλίτιδα είναι το πρώιμο στάδιο της περιοδοντικής νόσου, με ερεθισμένα ούλα που αιμορραγούν. Είναι αναστρέψιμη με καλή στοματική υγιεινή στο σπίτι και καθαρισμό δοντιών στο κλινική.

×