Στεφάνες

Η στεφάνη αποτελεί μια μέθοδο αποκατάστασης δοντιών, ειδικά σχεδιασμένη για περιπτώσεις όπου τα δόντια έχουν χάσει σημαντικό μέρος της οδοντικής ουσίας, είτε λόγω κατάγματος, τερηδόνας ή εκτεταμένων φθορών ή απονευρωμένων δοντιών που έχουν χάσει τη ζωτικότητα τους και είναι επιρεπή σε κατάγμα.
Στεφάνες

Η στεφάνη αποτελεί μια μέθοδο αποκατάστασης δοντιών, ειδικά σχεδιασμένη για περιπτώσεις όπου τα δόντια έχουν χάσει σημαντικό μέρος της οδοντικής ουσίας, είτε λόγω κατάγματος, τερηδόνας ή εκτεταμένων φθορών ή απονευρωμένων δοντιών που έχουν χάσει τη ζωτικότητα τους και είναι επιρεπή σε κατάγμα. Σε αυτήν την περίπτωση, απαιτείται ολική κάλυψη του δοντιού.

Ο οδοντίατρος διαμορφώνει το δόντι ώστε να αποκτήσει το ειδικό σχήμα που απαιτείται. Στη συνέχεια, γίνεται αποτύπωση και αποστολή στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο για την κατασκευή της στεφάνης ενώ κατά τη διάρκεια της αναμονής για την τελική αποκατάσταση, ο ασθενής αποχωρεί από το ιατρείο με προσωρινή ακρυλική στεφάνη.

Η τελική αποκατάσταση, μετά τον έλεγχο για σωστή εφαρμογή και αισθητική, συγκολλάται και με αυτόν τον τρόπο, αποκαθίσταται όχι μόνο η αντοχή και η δύναμη του δοντιού, αλλά και το σχήμα και το χρώμα, ώστε να ενσωματώνεται αρμονικά με τα υπόλοιπα δόντια στο στόμα.

Οι στεφάνες διακρίνονται σε δύο κύριες κατηγορίες: τις μεταλλοκεραμικές, με μεταλλικό σκελετό και εξωτερικά πορσελάνη, και τις ολοκεραμικές, που αποτελούνται εξολοκλήρου από κεραμικό υλικό όπως ζιρκόνιο ή διπυριτικό λίθιο.

Οι ολοκεραμικές στεφάνες παρουσιάζουν πλεονεκτήματα, όπως εξαιρετική αισθητική λόγω της έλλειψης μετάλλου, συντηρητικότερη παρασκευή του δοντιού, και αποφυγή περιπτώσεων αλλεργίας που ενδέχεται να προκύψουν με μεταλλικά κράματα. Αξίζει να σημειωθεί πως το κόστος τους είναι υψηλότερο από αυτό των μεταλλοκεραμικών στεφάνων.

Στεφάνες

Μοίρασέ το:

Κλείστε ραντεβού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επένθετα – Ένθετα

Όταν ένα μεγάλο μέρος του δοντιού χάνεται λόγω τερηδόνας, κατάγματος ή άλλης αιτίας και η αποκατάσταση με απλό σφράγισμα δεν είναι δυνατή, η επιλογή ενθέτων ή επενθέτων, αποτελεί μια εξαιρετική λύση.

×